Koleno na zelí

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na koleno na zelí a ještě představí praci šlejfířů.




Ingredience
  • 1 vepřové uzené koleno
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • mletá paprika
  • kmín
  • ½ kg kysaného zelí

Koleno omyjeme, osušíme a kůži jako mřížku nakrájíme do hloubky asi 1 cm. Dno pekáče vytřeme sádlem, posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a na ni položíme koleno, které ze všech stran posypeme paprikou a kmínem. Podlijeme trochu vody a přikryté dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi hodinu do změknutí.

Měkké koleno vyndáme z pekáče, do výpeku nasypeme scezené zelí a promícháme. Na zelí položíme koleno a už bez pokličky vrátíme do trouby. Pečeme ještě asi půl hodiny. Upečené vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s chlebem.