Kolednické koláče

Mezi vánoční zvyky v dobách našich babiček patřilo chození na koledu, kterého se účastnily nejen děti, ale i dospělí. A protože bylo důležité koledníky odměnit, pekly se kolednické koláče. Jak na ně natočil redaktor Jaroslav Hoření při dalším setkání s Vladimírou Jakouběovou.

Ingredience
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 4 dkg kvasnic
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 12 lžiček cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • vjece na potření

Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme 2 vejce, sádlo a kvásek. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme velké kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zformujeme do kulatého bochánku, pomoučenými prsty rozmačkáme na kruhovou placku a přeneseme na vymazaný plech. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Doprostřed dáme lžíci tvarohu (máku) a rozetřeme po koláči. Doprostřed dáme na tvaroh (mák) malou lžičku máku (tvarohu) a uděláme malé kolečko. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut.

Ingredience
  • Tvarohová nápllň: ½ kg tvarohu, 4 lžíce tlučeného cukru, vanilka, 2 žloutky, trochu mléka
  • Maková náplň: ¼ kg mletého máku, tlučený cukr, 1 lžička skořice, mléko

Tvarohová náplň: Tvaroh, žloutky a cukr rozmícháme. Přidáme trochu mléka na potřebnou hustotu. Mák svaříme s trochou mléka na hustou kaši, přidáme cukr, skořici a promícháme.