Kateřinské šátečky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou svátek svaté Kateřiny, u jehož příležitosti se konaly kateřinské zábavy.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • ¼ kg tvarohu
  • 5 dkg rozinek
  • mletý cukr podle chuti
  • hrst hladké mouky
  • 1 vejce
  • mletá skořice
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme s trochou soli. Přidáme mouku a na vále vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na tenký plát. Plát těsta rozkrájíme na čtverce 10–15 cm veliké. Do tvarohu vmícháme rozinky, trochu skořice, vejce a cukr podle chuti.

Tvarohovou směs pak rozdělíme na porce těsta a přehneme na poloviny z rohu do rohu, aby vznikly šátečky. Šátečky po okrajích uzavřeme tak, že těsto stlačíme prsty, aby se spojilo. Potom šátečky dlaní mírně stlačíme a smažíme v hrnci v sítku v rozpálením sádle z obou stran. Podáváme pocukrované.