K 70 letům družstva umělecké výroby Granát Turnov vznikla unikátní sada šperků. Vystavuje ji turnovská klenotnice

10. listopad 2023

Už za krále Karla IV. patřil český granát k našim nejvzácnějším drahokamům. Jeho unikátnost uměli a umí zasazením do šperku podtrhnout mistři brusiči a zlatníci na Turnovsku.

Čtěte také

„V soupravě dominuje 70 českých granátů raritní velikosti. Jsou to kameny o velikosti zhruba 7 x 5 milimetrů. To je velikost, která je opravdu vzácná a ty kameny byly shromažďovány v našich sbírkách řadu let. Tyto kameny jsou doplněny 1 492 českými granáty drobnější velikosti a celá souprava je ve 14 karátovém zlatě,“ popsala jedinečnou sadu obchodní ředitelka družstva Petra Pavlištová.

Český granát je spojený s českou historií. Velké oblibě se těšil za krále Karla IV. I v období Rudolfa II. 

„Granátový šperk je s českou historií svázán staletí. Marie Terezie dokonce zakázala vývoz granátové suroviny, protože si uvědomovala jedinečnost a unikátnost tohoto kamenu, který se opravdu nachází jenom u nás, v některých lokalitách, a proto je velmi vyhledáván jako jeden ze symbolů pro prezentaci České republiky,“ potvrdila Petra Pavlištová.

Družstvo Granát Turnov granátovými šperky obdarovalo mnoho světových osobností.„Obdarovali jsme například královnu Alžbětu II., jejího syna Charlese, Madeleine Albrightovou, Michel Obamovou. Samozřejmě je to kámen, který můžete zahlédnout i v českých slavících,“ vypočítala několik příkladů.

Jaké šperky s granáty je možné na výstavě vidět? Kdo všechno ojedinělou sadu připravoval? A čím to je, že české granáty tak září? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.