Jak vznikají unikátní šperky s kameny barvy holubičí krve aneb 70 let turnovského Granátu

Drahokamy, které sbírali už Keltové, pojmenoval českými granáty císař Rudolf II. Už po staletí z nich turnovští brusiči a zlatníci vytvářejí úchvatné šperky. Kde a jak se kameny těží, brousí a zasazují do šperků, přiblíží Seriál týdne pod Ještědem.

Český granát, to je unikátní kámen, ze kterého po staletí v Turnově vznikají nádherné šperky. Před 70 lety šperkaři a brusiči vytvořili družstvo umělecké výroby. Cestou z nitra země až do blyštivých šperků provází předseda představenstva družstva Granát Turnov Pavel Tvrzník.

Nejdříve musíme na místa, kde se český granát těží. Jsou dvě, v Podsedicích na Litoměřicku a v Olešnici na Trutnovsku.

Ve druhém díle budeme sledovat, co se s vytěženým a nahrubo vytříděným materiálem, takzvaným koncentrátem, děje už přímo v družstvu umělecké výroby Granát Turnov. V tamní třídírně se granáty třídí ručně, a v koncentrátu jsou i další drahé kameny.

Unikátní průsvitný kámen barvy holubičí krve do šperků zasazují turnovští šperkaři ve spolupráci s tamními brusiči. A právě broušení českých granátů je další proces, který navštívíme v třetím díle seriálu.

Po těžbě, třídění a broušení drahých kamenů navštívíme provozy, kde vznikají z drahých kovů šperky, do kterých se drahokamy nakonec zasadí. A podíváme se i do dílen, kde se šperky finalizují.

Spustit audio

Související