Rozbitý talíř, rozlité pití, ani drobky nevadí. Máma Markéta provozuje kavárnu, kde jsou děti vítány

14. květen 2024

Poměrně nedávno se diskutovalo o zákazu vstupu maminek s kočárky do některých kaváren v duchu hesla: „Děti do kavárny nepatří“. V Liberci právě otevřela jedna speciálně pro maminky s dětmi.

Hrací kouty, přebalovací pulty, parkoviště pro kočárky a rozlehlá oplocená zahrada. Nejde o dětský koutek, jak by se mohlo na první dojem zdát.

Podnik, který se vymyká zvyklostem kavárny a kde se počítá s rozbitým nádobím, otevřela 1. května 2024 Markéta Jílková. „Ano, jsme na to připraveni, nikdo se na nikoho zlobit nebude, když se rozlije pití, budou drobky na zemi, nebo se rozbije talíř. A půjčíme i náhradní oblečení,“ říká s úsměvem.

Kavárna kromě kávy a nápojů pro maminky nabízí i svačinky pro děti, dětské polévky a pomazánky, šlehaný tvaroh nebo oblíbené cupcake.

Markéta Jílková má dvou a půl letou dceru a v běžné kavárně se s ní necítila komfortně. Rozhodla se s tím tedy „něco udělat“. „Abychom se i my, mámy, cítily hezky, když si chceme dát v klidu kafe jinde, než doma. Myslím, že maminky se tady cítí dobře, protože se tu cítí dobře jejich děti,“ vysvětluje.

V prostoru kavárny je spousta hraček, zákoutí s koberci, balóny, kuchyňky pro malé slečny, malá lezecká stěna, koutek na malování, ale i přebalovací pult pro nejmenší děti.

A kavárna je i nezvykle vyzdobená. „Máme tu obrazy Žanety Elisové, liberecké malířky, která je také maminkou, takže nám s tím pomáhala. My jsme tady vlastně všechny maminky. Stoly nám dělala designérka Mia Šťastná, maminka jedné naší zaměstnankyně, takže je to tady od maminek pro maminky,“ zdůrazňuje majitelka kavárny Markéta Jílková.

Většina maminek ve slunečných květnových dnech tráví čas na zahradě, která patří ke kavárně. Není to ale běžná kavárenská zahrádka, je to velká oplocená travnatá zahrada, vybavená stoly, lavicemi a také pískovištěm s hračkami a prolézačkami.

A jak se nové místo, kde mohou trávit volný čas, líbí těm, pro které je určené, tedy maminkám a dětem? Poslechněte si reportáž Jany Švecové.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související