Jak na Nový rok, tak po celý rok: já vstávám se sklenkou sektu a kaviárem, říká znalec vína

15. prosinec 2019

Čas Vánoc je obdobím, kdy si můžeme dopřát kromě slaných a sladkých dobrot také dobré víno. O správné kombinaci vína s pokrmy i o tom, jak poznáme kvalitní víno, přišel do Dopoledne pod Ještědem povídat sommelier z vinařství Lednice Petr Krejčík.

Advent je výzva ke zklidnění, ztišení a těšení se na nový zázrak. Třeba na nadcházející nový rok a nový ročník vína. To jsou slova hosta Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem. Petr Krejčík, znalec vína, prozradil, že končící rok 2019 byl z vinařského pohledu špičkový. Povedlo se už Svatomartinské víno, a pokud Vám nějaké zbylo, nebojte se ho uskladnit, je svěží a v perfektním stavu. Klidně si ho můžete dát o Vánocích, ale vydrží Vám až do Velikonoc.

Víno jako dárek

Mnozí z nás budou víno darovat jako vánoční dárek. Jak tedy poznat kvalitní víno? Podle Petra Krejčíka neplatí obecně, že drahé víno rovná se kvalitní víno. Víno bychom měli kupovat hlavně z ověřených zdrojů. Ideální je, když je prodavač zároveň znalcem vína, nebo sám vinař. Dát můžeme i na doporučení a oceněná vína, například medailemi, Radost určitě uděláme archivním vínem.

Doporučení na svátky

Petr Krejčík určitě doporučuje dát si nachladit víc lahví vína. Může se totiž stát, že bude například špatný korek, tak ať máte po čem sáhnout.
Na Štědrý večer se jako slavnostní přípitek hodí těžší a sladší slámové nebo ledové víno. Ke klasické večeři, tedy řízku z kapra a bramborovému salátu, bychom si měli dát mladší lehké bílé víno; k lososovi se hodí spíš sušší růžové víno; červené mladé víno naopak skvěle doprovodí kubu, maštěného sádlem. K božíhodové nebo štěpánské husičce si dejte třeba Svatomartinský Modrý Portugal.

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl znalec vína Petr Krejčík

Ke klasickému českému večírkovému občerstvení Petr Krejčík doporučuje vína typu Müller, šťavnatý Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé. K zabijačkovým specialitám si nalijte třeba Ryzlink rýnský.

Jak to, že Modrý Portugal je bílé víno? Jak vzniká růžové víno? Co to jsou slámové a ledové víno a proč je tak vzácné? I na to v rozhovoru s Petrem Krejčíkem došlo. Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio