Zažeňte chorobné odkládání, může vést k depresi

Prokrastinace, neboli odkládání náročných a hlavně nepříjemných činností a úkolů na pozdější dobu, je známá téměř každému z nás. A protože začal nový rok a spousta z nás si dala osobní předsevzetí, pozvala si Iveta Kalátové na rozhovor lektorku osobního rozvoje Radku Lankašovou, aby se zeptala, jak se zbavit zažitých špatných návyků a začít svá předsevzetí konečně plnit.

Mohlo by se nám ulevit, Radka Lankašová totiž začíná hned radou: řekněte si nahlas, co vás vlastně brzdí od toho, abyste se pustili do určitého úkolu. Je to strach? Nechuť? Nebo snad nuda, otrava? Pojmenujte tu emoci, která je za tím schovaná. Ve chvíli, kdy ji pojmenujete, ztratí nad vámi sílu a pak ten úkol, pokud je malý, tak uděláte hned, a pokud je větší, tak ho rozdělíte na několik menších částí, třeba i do několika dnů, a přestane vás to stresovat. Jednoduché že?

Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se také, že odkládání není lenost, ale že chorobné odkládání může vést až k hluboké depresi. A Radka Lankašová přidá i praktické tipy na to, jak zvládnout seznam úkolů, do kterých se nám ale vůbec nechce.  

Spustit audio