Zadlužení často vzniká kombinací nízké finanční gramotnosti a tlaku okolí, říká právník

Řada lidí se v současné době potýká s dluhy, některým hrozí exekuce. S Tomášem Součkem si o možnostech oddlužení, osobním bankrotu i o tom, proč bychom neměli být neteční k upomínkám, povídala Iveta Kalátová.

Magistr Tomáš Souček je právníkem v advokátní kanceláři, která se specializuje na oblast oddlužení fyzických osob neboli osobních bankrotů. Jako host Dopoledne pod Ještědem v rozhovoru na téma Exekuce a oddlužení odpovídal i na dotazy posluchačů.

Mnohačetné exekuce

Podle aktuálních průzkumů počet dlužníků v exekučním řízení klesá, naopak stoupá počet těch, kteří mají takzvané mnohačetné exekuce, řekl na úvod Tomáš Souček. Nejčastějším důvodem vícečetných exekucí patří podle něj především určitá rezignace. Často se taky stane, že se dlužníci o exekucích ani nedozvědí; hlavně ti, kteří mají doručovací adresu na úřadech a poštu si nepřebírají. Stane se tak, že se k nim třeba nedostanou předchozí rozhodnutí, která by ještě situaci zachránila, dodává.

Není poradce jako poradce

Čtěte také

Obezřetní bychom, podle Tomáše Součka, měli také být ve výběru finančních poradců. Jsou známé smutné příklady z praxe, kdy se na radu takzvaného „odborníka“ člověk dostal do horší situace. Tomáš Souček potvrzuje příklady z praxe, kdy se zabývali i oddlužováním několika finančních poradců. Radí nechat si doporučit renomovaného finančního poradce.

Oddlužovací novela

Od 1. června 2019 je účinná novela zákona, která ruší vstupní bariéru do oddlužení. Dřív musel dlužník prokázat, že disponuje příjmy anebo majetkem, pomocí kterého by byl schopen uhradit alespoň 30 % dluhů. To automaticky diskvalifikovalo dlužníky, kteří měli vysoké dluhy nebo nízké příjmy. Ti to pak často řešili třeba prací na černo a neplacením daní a sociálního a zdravotního pojištění. Novela umožňuje vstoupit do režimu oddlužení i jim, a tím se i dluhů jednou provždy zbavit. Týká se ale pouze řízení, zahájených po 1. červnu 2019.

Poslechněte si i další rady ohledně oddlužení a exekucí a také názory a příběhy posluchačů.

Spustit audio

Související