Jablkový páj podle Marie Rosické
Už na počátku 20. století se u nás objevovaly recepty amerických hospodyněk, třeba jablkový páj. Recept na něj je z Národní česko-americké kuchařky z roku 1904.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Do koflíku prosáté mouky přidej koflík sádla a trochu soli, dobře to lžící promíchej, pak přidej trochu studené vody a těsto dobře propracuj. Dej ho na vál posypaný moukou a válečkem rozválej; přidáš-li do mouky půl lžičky prášku do pečiva, těsto nabude a bude křehčí. Množství stačí na dva páje. Chceš-li mít lepší těsto, smíchej koflík mouky s koflíkem másla, přidej dva žloutky, špetku soli a trochu studené vody, a pokračuj, jak uvedeno.
Vylož formu tence rozváleným těstem, vyloupanými, na tenké lístky nakrájenými kyselými jablky, posyp je cukrem a skořicí, poklaď několika drobty másla, navlhči okraje vodou, pokryj paj opět těstem, přimáčkni kraje k sobě, přebytečné těsto odřízni, uděl na vrchu několik zářezů, a nech paj v mírné troubě čtvrt hodiny péci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.