Jablkový páj podle Marie Rosické

Už na počátku 20. století se u nás objevovaly recepty amerických hospodyněk, třeba jablkový páj. Recept na něj je z Národní česko-americké kuchařky z roku 1904.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Do koflíku prosáté mouky přidej koflík sádla a trochu soli, dobře to lžící promíchej, pak přidej trochu studené vody a těsto dobře propracuj. Dej ho na vál posypaný moukou a válečkem rozválej; přidáš-li do mouky půl lžičky prášku do pečiva, těsto nabude a bude křehčí. Množství stačí na dva páje. Chceš-li mít lepší těsto, smíchej koflík mouky s koflíkem másla, přidej dva žloutky, špetku soli a trochu studené vody, a pokračuj, jak uvedeno.

Vylož formu tence rozváleným těstem, vyloupanými, na tenké lístky nakrájenými kyselými jablky, posyp je cukrem a skořicí, poklaď několika drobty másla, navlhči okraje vodou, pokryj paj opět těstem, přimáčkni kraje k sobě, přebytečné těsto odřízni, uděl na vrchu několik zářezů, a nech paj v mírné troubě čtvrt hodiny péci.