Jablkový koláč z roku 1905

Když je řeč o staročeských receptech, tak si většinou představujeme jídla sice ze základních, ale poctivých surovin. Ale už před sto lety byly běžné třeba margaríny. A co z nich naše babičky vařily? Podle Vladimíry Jakouběové třeba jablkový koláč.

Ingredience
  • 40 dkg hladké mouky
  • 18 dkg mletého cukru
  • 18 dkg margarínu
  • 1 dcl mléka
  • 1 vejce
  • 1 Oetkerův prášek do pečiva
  • 3/4 kg jablek
  • 5 lžic krystalového cukru
  • rozinky
  • skořice

Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalovým cukrem a podusíme. Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek a kolem dokola poklademe kousky změklého tuku. Do důlku vlijeme mléko a vejce. Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Část těsta odkrojíme a dáme stranou.

Větší část těsta vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech. Na těsto rozložíme vychlazená, scezená a okapaná jablka, posypeme rozinkami a skořicí. Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.