Jabkance podle receptu z Kladska

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.

Asi 3 kg brambor uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a umeleme na strojku na maso a mírně osolíme. Poté je tlučeme válečkem, nebo dřevěnou palicí tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto. Z něho vytvarujeme kuličky. Ty vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a naplníme tvarohovou náplní ze 40 dkg tvarohu, 10 dkg cukru a 1 žloutku. Kolečka přehneme, okraje těsta k sobě pevně přimáčkneme, aby náplň nevytekla a dáme péct.

Jabkance je nejlepší péct na kamnech, na litinové plotýnce kamen. Svědčí jim totiž rychlá příprava. V troubě se pečou déle a náplň může vytéct. Upečené placky se ještě potřou máslem a vydatně posypou moučkovým cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.