Jabčatové rohlíčky

Než péct z nekalého, to raději nic, říkávaly naše babičky. A to to s dostupností surovin měly často horší než my. Ale když bylo z čeho, byla to vždy dobrota. Třeba jako jabčatové rohlíčky. Recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Smíchej 14 dkg mouky, 1 žloutek, 1 celé vejce, trochu soli a 2 dkg droždí v těsto a nech je odpočinouti. Mezi tím prohněť 14 dkg mouky s 20 dkg másla; vlož toto těsto k prvnímu těstu, vyválej je a nech odpočinouti, pak opět vyválej a nakrájej čtverhranné kusy v tloušťce hřbetu nože.

Nyní dej do hrnce jemně rozkrájená jablka s kouskem másla, lžící medu, lžící šňapsu dusit. Lžičku této nádivky dej na každý kus těsta. Těsto přelož na způsob rohlíčků, potři vejcem, posyp jemně strouhanou houskou, dej rohlíčky pak trochu vykynouti a pec je do zlatožluta.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.