Hvězdičky čokoládové

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jaké suroviny měly naše babičky k dispozici k přípravě vánočního cukroví a jak pečou čokoládové hvězdičky.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dovobé kuchařky:

Dej do rendlíčku 1/2 kg cukru, 1/2 kg neoloupaných, jemně tlučených mandlí a několik lžic vody na plotnu; když se všechen cukr rozpustil, vmíchej do té hmoty 6 dkg proseté skořice, 10 dkg strouhané čokolády a ze 3 citronů jemně sekanou kůru, tři to vše tak dlouho na plotně, až to těsto jest dost vlhké a drží pohromadě, pak ho dej na vál, podsyp co možná nejméně moukou, vyválej ho na 1 cm tloušťky a vykroj hvězdičky. Pec je na máslem pomazaném plechu při mírném ohni. Pak utři bílek s cukrem a pomaž je tím.