Husí drůbky zadělávané na „obžérné dny“
Sváteční čas byl v dobách našich babiček věnován odpočinku, návštěvám a také hodování. I když se postupně šidilo na kvalitě surovin, stále se na tehdejší poměry hodně vyvařovalo. Třeba zadělávané husí drůbky. Jak na to, napoví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 drůbky
- sůl
- kořenová zelenina
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1–2 žloutky
- muškátový květ
- sušená petrželová nať
Drůbky očistíme, chmýří opálíme, odsekneme zobák a odstraníme oči. Z krku vyjmeme hrtan, jícen, ze žaludku sloupneme tuhou stěnu. Drůbky vaříme v osolené vodě, později přidáme zeleninu a cibuli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a vymícháme dohladka. Povaříme asi 10 minut a okořeníme květem a sušenou petrželovou natí. Drůbky rozdělíme v kloubech, krk nastříháme nůžkami na drůbež na kousky, srdce rozpůlíme a žaludek po skrojení tuhé části nakrájíme na plátky. Maso povaříme v omáčce asi 5 minut. Jako přílohu podáváme houskové knedlíčky nebo široké nudle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.