Husí drůbky zadělávané na „obžérné dny“

Sváteční čas byl v dobách našich babiček věnován odpočinku, návštěvám a také hodování. I když se postupně šidilo na kvalitě surovin, stále se na tehdejší poměry hodně vyvařovalo. Třeba zadělávané husí drůbky. Jak na to, napoví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 drůbky
  • sůl
  • kořenová zelenina
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1–2 žloutky
  • muškátový květ
  • sušená petrželová nať

Drůbky očistíme, chmýří opálíme, odsekneme zobák a odstraníme oči. Z krku vyjmeme hrtan, jícen, ze žaludku sloupneme tuhou stěnu. Drůbky vaříme v osolené vodě, později přidáme zeleninu a cibuli. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a vymícháme dohladka. Povaříme asi 10 minut a okořeníme květem a sušenou petrželovou natí. Drůbky rozdělíme v kloubech, krk nastříháme nůžkami na drůbež na kousky, srdce rozpůlíme a žaludek po skrojení tuhé části nakrájíme na plátky. Maso povaříme v omáčce asi 5 minut. Jako přílohu podáváme houskové knedlíčky nebo široké nudle.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.