Hrachovník
S Vladimírou Jakouběovou si budeme povídat o hrachu a také přidáme recept na hrachovník. Recepty našich babiček připravuje redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Vař půl druhého žejdlíka hrachu, přidej k němu půl rozkrájené cibule, rozkrájenou malou petružel a půl celeru; uvař to do měkka a přeceď to. Utři na misce čtvrt libry másla, přidej přecezeny hrách, pět žloutků, čtvrt libry strouhaného parmazánu, jednu rozstrouhanou žemličku a soli. Rozmíchej to dobře, vymaž formu máslem, posypej ji strouhanou žemličkou, dej to do ní, a nech hodinu peci. Vyklop pak hrachovník, posyp jej strouhaným parmazánem a dej na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.