Hrachové placky

Pokud si svatomartinskou husu necháváte až na neděli, můžete do té doby vyzkoušet hrachové placky. Na sv. Martina se v dobách našich babiček vyplácela čeleď a pastýři a ti dostávali mimo jiné hrách. Více v dalším receptu Vladimíry Jakouběové, které do vysílání připravuje redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 20 dkg hrachu
  • 3 brambory uvařené na loupačku
  • vejce
  • lžíce sádla
  • cibule
  • 1-2 lžíce mouky
  • libeček
  • půl lžičky směsi koření (majoránka, tymián, drcený kmín, mletý pepř)
  • sůl
  • vejce na obalení
  • 2 lžíce mléka
  • strouhanka na obalení
  • sádlo

Hrách namočíme den předem. Po té ho propláchneme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka spolu s libečkem. Uvařený hrách scedíme, spolu s oloupanými bramborami rozmačkáme. Do směsi přidáme vejce, cibuli nakrájenou na kostičky osmaženou na sádle, vše zahustíme moukou. Nakonec přidáme koření a sůl. Ze směsi vytvarujeme placky, které obalíme ve vejci s mlékem a po té ve strouhance. Osmažíme na sádle do zlatova. Podáváme s bramborami nebo s chlebem.