Hrachové placky
Pokud si svatomartinskou husu necháváte až na neděli, můžete do té doby vyzkoušet hrachové placky. Na sv. Martina se v dobách našich babiček vyplácela čeleď a pastýři a ti dostávali mimo jiné hrách. Více v dalším receptu Vladimíry Jakouběové, které do vysílání připravuje redaktor Jaroslav Hoření.
- 20 dkg hrachu
- 3 brambory uvařené na loupačku
- vejce
- lžíce sádla
- cibule
- 1-2 lžíce mouky
- libeček
- půl lžičky směsi koření (majoránka, tymián, drcený kmín, mletý pepř)
- sůl
- vejce na obalení
- 2 lžíce mléka
- strouhanka na obalení
- sádlo
Hrách namočíme den předem. Po té ho propláchneme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka spolu s libečkem. Uvařený hrách scedíme, spolu s oloupanými bramborami rozmačkáme. Do směsi přidáme vejce, cibuli nakrájenou na kostičky osmaženou na sádle, vše zahustíme moukou. Nakonec přidáme koření a sůl. Ze směsi vytvarujeme placky, které obalíme ve vejci s mlékem a po té ve strouhance. Osmažíme na sádle do zlatova. Podáváme s bramborami nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka