Hovězí s hadím mordem
Název tohoto receptu našich babiček nevzbuzuje mnoho důvěry, ale netřeba se ničeho obávat. Hadí mord je černý kořen a jeho významu v kuchyních před vice jak sto lety více prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ½ kg hovězí kližky
- 1 cibule
- 1 l masového vývaru
- 3 lžíce octa
- ½ kg černého kořene
- 30 dkg mrkve
- 30 dkg brambor
- 1 pórek
- sůl
- pepř
- 3 lžičky kmínu
- 1 svazek petrželky
Hovězí kližku omyjeme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Masový vývar uvedeme do varu, vložíme cibuli a maso a vaříme asi půldruhé hodiny. Ocet zředíme v 1 l vody. Černý kořen oloupeme pod tekoucí vodou a vložíme do octové vody. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, černý kořen na hranolky. Zeleninu přidáme asi ½ hodiny před koncem varu k masu, pokrm osolíme, opepříme a okmínujeme.
Maso před podáváním vyjmeme a nahrubo nakrájíme. Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Posypeme jí hotový pokrm a okamžitě podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka