Hovězí s hadím mordem

Název tohoto receptu našich babiček nevzbuzuje mnoho důvěry, ale netřeba se ničeho obávat. Hadí mord je černý kořen a jeho významu v kuchyních před vice jak sto lety více prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kg hovězí kližky
  • 1 cibule
  • 1 l masového vývaru
  • 3 lžíce octa
  • ½ kg černého kořene
  • 30 dkg mrkve
  • 30 dkg brambor
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžičky kmínu
  • 1 svazek petrželky

Hovězí kližku omyjeme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Masový vývar uvedeme do varu, vložíme cibuli a maso a vaříme asi půldruhé hodiny. Ocet zředíme v 1 l vody. Černý kořen oloupeme pod tekoucí vodou a vložíme do octové vody. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, černý kořen na hranolky. Zeleninu přidáme asi ½ hodiny před koncem varu k masu, pokrm osolíme, opepříme a okmínujeme.

Maso před podáváním vyjmeme a nahrubo nakrájíme. Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Posypeme jí hotový pokrm a okamžitě podáváme.