Hasiči radí: Jak se správně zachovat v nenadálých a nebezpečných situacích

Seriál týdne vznikl ve spolupráci s Oddělením ochrany obyvatelstva a krizového řízení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. S tiskovou mluvčí krajských hasičů Jaroslavou Benešovou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Čtěte také

Jak uhasit závěsy, nebo olej na pánvi, co dělat když nám do pokoje vniká kouř a proč dát do okna prostěradlo, proberou v prvním dílu seriálu o bezpečném chování při nenadálých a nebezpečných situacích.

Budou se věnovat také ochraně před důsledky bouřky, především blesků. Vysvětlí, proč je důležité mít v pořádku hromosvod, ale přesto při bouřce vytáhnout spotřebiče ze zásuvky a jak se zachovat, pokud nás bouřka zastihne venku.

Vždy dbát na vlastní bezpečnost a nepřeceňovat svoje síly, to je další rada od hasičů. Hodí skoro vždycky. V souvislosti s dopravními nehodami vysvětlí, co dělat v prvních chvílích, jak hasit případný požár nebo ošetřit zraněné.

Jednou z nestandadtních až krizových situací jsou povodně a záplavy. I když jsou častější na jaře, skutečně ohrožující povodně mohou přijít takřka kdykoliv. Jak se při takovém ohrožení zachovat připomenou mluvčí krajských hasičů Jaroslava Benešová a redaktor Jaroslav Hoření ve čtvrtém díle seriálu.

A věnovat se budou i doporučením, jak zabezpečit domácnost před dlouhodobým odjezdem, například do lázní, nebo na dovolenou a co vše zavřít a odpojit.

Spustit audio

Související