Kdo je připraven, není překvapen, aneb Mimořádné situace vyžadují mimořádná řešení

V běžném životě nás mohou zaskočit nejen dopravní nehody, ale i nehody průmyslové, sucha a požáry, nebo naopak povodně. Kdo nám co může nařídit, jak se chovat v případě evakuace, kde se schovat a jak se chránit přiblíží Seriálu týdne.

Čtěte také

Tento seriál vznikl ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje. S mimořádnými situacemi a praktickými radami, jak se při nich chovat, seznamují mluvčí HZS Libereckého kraje Jaroslava Benešová a redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Hoření.

Vysvětlují, co je definicí mimořádné události a proč se mimořádné události vlastně vyhlašují. Popisují jednotlivé způsoby vyhlašování mimořádných událostí, mimo jiné sirény, a také tomu, kterým zvuků věnovat pozornost.

V případě rozsáhlých požárů či povodní může nastat potřeba evakuace. Je tedy dobré vědět, co při vyhlášené evakuaci dělat, i co by mělo obsahovat evakuační zavazadlo.

Horizont, Merkur nebo Luna. Právě v těchto objektech byly v Liberci v minulosti postaveny kryty, které jsou tématem dalšího dílu preventivního seriálu týdne o mimořádných událostech.

Ohlášení:)) Havárie v průmyslovém podniku nebo třeba dopravní nehoda automobilu s chemikáliemi může v rámci mimořádných opatření vyžadovat použití úkrytu. Proto byly ve městech stavěny kryty, je proto dobré vědět, zda a jak se využívají i v dnešní době.

K dětství v dobách socialismu patřilo navlékání pláštěnek a pytlíků během branných cvičení. Individuální prostředky ochrany by se v mimořádných situacích mohly hodit i dnes, a proto jsou posledním tématem Seriálu týdne.

Spustit audio

Související