Průvodcem na Frýdlantu aneb Hrado-zámecké zákulisí

Nejdéle pro veřejnost přístupný zámek u nás, Státní hrad a zámek Frýdlant, je mezi turisty velmi oblíbený a mnoho z nich ho určitě zná velmi dobře. Náš kolega Patrik Fišer má to štěstí, že na Frýdlantu příležitostně provází a tak se má možnost dostat i do běžně nepřístupných zákoutí.

Knihovna Státního hradu a zámku Frýdlant

Hradní knihovna na Frýdlantu ukrývá na desítky tisíc titulů. Prozradíme, jaké knihy tam jsou a kde jsou schované.

Všechny hrady a zámky mají depozitáře, kde jsou schované věci, které se z různých důvodů nevystavují. Podíváme se tedy do jednoho z depozitářů frýdlantského hradu a zámku.

Aby hrady a zámky vypadaly dobře, musí se udržovat. Na frýdlantském hradu a zámku v roce 2024 probíhají rozsáhlé restaurátorské práce. Zeptáme se, co restaurátoři opravují a jak jejich práce vypadá.

Připravit novou prohlídkovou trasu na zámku není tak jednoduché, jak se může na první pohled možná zdát. Jak se nová prohlídka instaluje a o čem se musí přemýšlet, vyzvídal redaktor Patrik Fišer přímo od frýdlantského kastelána Jiřího Holuba.

Když se zavře brána za posledním návštěvníkem, práce na zámku ještě není zdaleka hotová. Co všechno je ještě potřeba udělat po konci otevírací doby na tom frýdlantském, prozradíme v posledním díle seriálu.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související