Dva hasiči a strážník převzali ocenění za zásah při lednovém požáru v libereckém baru

15. únor 2024 13:11

Vedení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje ocenilo medailí Miroslav Herčík a Tomáš Rybalo svého sboru a strážníka Josefa Konývku za lednový zásah u požáru v baru v centru Liberce. Z hořícího domu pomáhali dostat zraněné, kterých bylo 15.

Čtěte také

Hasiči Miroslav Herčík a Tomáš Rybalo z liberecké jednotky dostali medaili za odvahu a nasazení při zásahu v baru Black panter, kde hořelo pozdě večer 29. ledna 2024. Zásah byl podle jednoho z oceněných hasičů Miroslav Herčíka náročný hlavně kvůli velkému množství dýmu.

Medaili za zásah v baru nedostali jen hasiči, ale i liberecký strážník Josef Konývka z Liberce, který se na zásahu podílel. Ještě před příjezdem hasičů vešel do hořícího baru a hovořil se dvěma ženami, které tam byly. Jak popsal, snažil se je hlavně uklidnit:

„Plazil jsem se do určitého bodu, kam to šlo, a snažil jsem se ty dívky aspoň psychicky podpořit, volal jsem na ně, ať si lehnou na zem, kde se dalo ještě trochu dýchat, a snažil jsem se zůstat s nimi v kontaktu, než přijedou hasiči.“

Při požáru se zranilo 15 lidí, z toho 7 vážně. Zdravotníci je rozvezli do nemocnic v Liberci, Hradci Králové, Mladé Boleslavi a Praze.

Muže, podezřelého ze založení požáru, policie dopadla po několika dnech od činu. Soud ho následně poslal do vazby. Je obviněný z obecného ohrožení a pokusu o vraždu a hrozí mu až výjimečný trest.

Spustit audio

Související