Grog podle Rukověti výroby rosolek a různých lihovin Františka Kundráta
Tento recept je, spíš než z babiččiny kuchyně, z dědečkova sklípku. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají dobový recept na grog.
- 2 dcl rumu
- 1/8 l vody
- 10 hřebíčků
- kousek celé skořice
- 4 lžíce cukru
- 4 kolečka citronu
Cukr vsypte do hrnce a nechte zkaramelizovat (důsledně míchejte, aby se cukr nepřipálil). Do karamelu vlijte vodu, přidejte koření a nechte chvilku povařit, aby se vůně prolnuly. Do horkého nálevu přidejte rum, a nechte prohřát (nevařte). Nalijte do sklenice a přidejte kolečko citronu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.