Fazolky se zelištěm
Zdalipak víte, co to je kadlub? Používal se v dobách našich babiček jako nádoba na potraviny. Bližší vysvětlení poskytnou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na fazolky se zelištěm.
- ¼ kg fazolí
- 20 dkg kysaného zelí
- ¼ kg brambor
- sůl
- 3 dkg sádla
- 1 cibule
- 4 dkg hladké mouky
- mletá červená paprika
- mletý pepř
Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme ve vodě, v níž byly namočené. Zvlášť uvaříme nakrájené kysané zelí. K téměř měkkým fazolím přidáme očištěné nakrájené brambory, sůl a jíšku, kterou připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule, mouky a mleté červené papriky. Povaříme, přidáme zvlášť uvařené kysané zelí, promícháme, a ještě chvíli povaříme. Nakonec okořeníme mletým pepřem a podáváme s černým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.