Dožínková vepřová pečínka s medovým zelím

Asi nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích tohoto slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.

Ingredience
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 4 stroužky česneku
  • 8 lžic sádla
  • 2 cibule
  • kmín
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 hřebíčků
  • hlávka zelí
  • ¼ l smetany
  • 4 lžíce medu

Bílé zelí nakrájíme a podusíme ve vodě. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a okmínujeme. Dusíme doměkka. Pak osladíme několika lžícemi medu, okyselíme octem a necháme přejít varem. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.

Omyté maso potřeme prolisovaným česnekem. Do válečku masa zapícháme několik hřebíčků. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme, nejprve dusíme, později v troubě pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme.

K masu se zelím podáváme bramborový knedlík.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.