Dožínková vepřová pečínka s medovým zelím
Asi nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích tohoto slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.
- 1 kg vepřové krkovice
- 4 stroužky česneku
- 8 lžic sádla
- 2 cibule
- kmín
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 hřebíčků
- hlávka zelí
- ¼ l smetany
- 4 lžíce medu
Bílé zelí nakrájíme a podusíme ve vodě. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a okmínujeme. Dusíme doměkka. Pak osladíme několika lžícemi medu, okyselíme octem a necháme přejít varem. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.
Omyté maso potřeme prolisovaným česnekem. Do válečku masa zapícháme několik hřebíčků. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme, nejprve dusíme, později v troubě pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme.
K masu se zelím podáváme bramborový knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.