Chléb medový podle staletého receptu

Už v dobách našich babiček se u nás vařila řada jídel, která zdomácněla díky lidem světem jdoucím. Třeba z Maďarska, tehdy Uher. se k nám dostal recept na vepřový guláš. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se vařil na počátku minulého století.

Více jak sto let starý recept v původním znění:

Ohřej 1/2 kg medu, až se zvedá, pak jej míchej, až jest vlažný, načež vmíchej 25 dkg žitné mouky a 12 g sody a dej hmotu tu na teplém místě vykynouti. Pak vmíchej ještě 30 dkg žitné mouky, trochu zázvoru, anýzu a hřebíčku (vše co nejjemněji utlučené), vmáčkni toto těsto na tloušťku 2 prstů do voskem vymazané kulaté formy a pec je při prudkém ohni.