Chléb medový podle staletého receptu
Už v dobách našich babiček se u nás vařila řada jídel, která zdomácněla díky lidem světem jdoucím. Třeba z Maďarska, tehdy Uher. se k nám dostal recept na vepřový guláš. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se vařil na počátku minulého století.
Více jak sto let starý recept v původním znění:
Ohřej 1/2 kg medu, až se zvedá, pak jej míchej, až jest vlažný, načež vmíchej 25 dkg žitné mouky a 12 g sody a dej hmotu tu na teplém místě vykynouti. Pak vmíchej ještě 30 dkg žitné mouky, trochu zázvoru, anýzu a hřebíčku (vše co nejjemněji utlučené), vmáčkni toto těsto na tloušťku 2 prstů do voskem vymazané kulaté formy a pec je při prudkém ohni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka