Českodubské bochánky s jabkama
Nejen v zahradách, ale ani v kuchyních našich babiček nemohla chybět jablka. Vladimíra Jakouběová připravila recept na bochánky s jabkama a také něco z historie pěstování jablek. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- ½ kg hladké mouky
- ¼ kg sádla
- 2 dl mléka
- 2 vejce
- 4 dkg cukru
- 3 dkg droždí
- 1 žloutek
- sůl
- bílek na potření
- 4 jablka
- 20 g rozinek
- 2 lžíce cukru
- vanilka
- 3 lžíce strouhaného perníku
Mouku vsypeme do mísy a zaděláme ji vlažným kváskem z mléka, droždí a cukru. Přidáme vejce, sůl a tuk a důkladně zpracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Mezitím rozvaříme jablka, přidáme cukr, rozinky, vanilku a strouhaný perník.
Těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na obdélníky. Do středu každého dáme lžičku náplně, přehneme, okraje stiskneme k sobě a na jedné straně několikrát nastřihneme nůžkami. Přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.