Českodubské bochánky s jabkama

Nejen v zahradách, ale ani v kuchyních našich babiček nemohla chybět jablka. Vladimíra Jakouběová připravila recept na bochánky s jabkama a také něco z historie pěstování jablek. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kg hladké mouky
  •  ¼ kg sádla
  • 2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 4 dkg cukru
  • 3 dkg droždí
  • 1 žloutek
  • sůl
  • bílek na potření
  • 4 jablka
  • 20 g rozinek
  • 2 lžíce cukru
  • vanilka
  • 3 lžíce strouhaného perníku

Mouku vsypeme do mísy a zaděláme ji vlažným kváskem z mléka, droždí a cukru. Přidáme vejce, sůl a tuk a důkladně zpracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Mezitím rozvaříme jablka, přidáme cukr, rozinky, vanilku a strouhaný perník.
Těsto rozválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na obdélníky. Do středu každého dáme lžičku náplně, přehneme, okraje stiskneme k sobě a na jedné straně několikrát nastřihneme nůžkami. Přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme.