České prvorepublikové laskonky
Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.
- 3 bílky
- 16 dkg cukru
- 8 dkg mletých lískových ořechů
- 5 dkg moučkového cukru
- Krém: 1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka, ¼ kg změklého másla
Zavřenou konzervu kondenzovaného mléka dejte do hrnce s vroucí vodou a nechte 2 hodiny při mírném stupni vařit. Nechte vychladnout a prošlehejte se změklým máslem. Mezitím šlehejte bílky s cukrem do hodně tuhé pěny. Misku postavte nad páru a šlehejte, až pěna zhoustne. Nechte zchladnout, ořechy promíchejte s moučkovým cukrem a zašlehejte do sněhu.
Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na vymazaný plech nastříkejte oválné placičky. Pečte 15 minut v předehřáté troubě, potom ve vyhřáté troubě dosušte (asi 45 min). Na polovinu vychladlých paciček naneste krém a každou přiklopte prázdnou placičkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.