Borůvkový rosol se smetanovou pěnou
Zatím co na venkově se na přelomu 19. a 20. století recepty uchovávaly především v zápiscích, ve městech se vařilo už podle kuchařských knih. A právě z nich vybrala Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na borůvkovou dobrotu.
Protlač do misky skrze žíněné sejtko tři žejdlíky pěkných borůvek, přidej k té šťávě půl libry tlučeného prosátého cukru (asi ¼ kg), dva loty (cca 3,5 dkg) rozmočeného želatinu, a míchej tím tak dlouho, až to začíná houstnout, potom k tomu zlehka přimíchej z půl druhého žejdlíka husté smetany udělané na pěnu, vlej to do formy, mandlovým olejem vytřené, a postav to do studeného místa. Na tentýž způsob upraví se také malinový rosol.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.