Bonbony z jablek a oříšků
Prožívání období adventu bylo v dobách našich babiček mnohem klidnější a přitom intenzivnější, třeba díky obchůzkám maskovaných postav. Na obchůzky bylo potřeba připravit cukrovinky, a jak se tehdy dělaly bonbony napoví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- ¼ kg medu
- 60 dkg jablek
- ¼ kg ořechů
Jablka nakrájíme nadrobno. Ořechy nasekáme nadrobno. Do medu přidáme trošku vody a svaříme, aby se táhl. Přidáme do něj najemno nastrouhaná jablka a vaříme, až je hmota hustá. Pak přidáme nasekané ořechy a vaříme, dokud se směs nezačne sama odlepovat ode dna hrnce. Pak ji vyklopíme na vál.
Hmotu necháme trochu vystydnout a tvarujeme z ní válečky, které obalujeme v ořechové moučce (namleté ořechy). Válečky nakrájíme na malé kousky a zabalíme je do celofánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.