Bonbony z jablek a oříšků
Prožívání období adventu bylo v dobách našich babiček mnohem klidnější a přitom intenzivnější, třeba díky obchůzkám maskovaných postav. Na obchůzky bylo potřeba připravit cukrovinky, a jak se tehdy dělaly bonbony napoví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- ¼ kg medu
- 60 dkg jablek
- ¼ kg ořechů
Jablka nakrájíme nadrobno. Ořechy nasekáme nadrobno. Do medu přidáme trošku vody a svaříme, aby se táhl. Přidáme do něj najemno nastrouhaná jablka a vaříme, až je hmota hustá. Pak přidáme nasekané ořechy a vaříme, dokud se směs nezačne sama odlepovat ode dna hrnce. Pak ji vyklopíme na vál.
Hmotu necháme trochu vystydnout a tvarujeme z ní válečky, které obalujeme v ořechové moučce (namleté ořechy). Válečky nakrájíme na malé kousky a zabalíme je do celofánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.