Bandory s vopichem a marjánkou na Šedivé úterý
Bílení, zametání a praní provázely v dobách našich babiček Šedivé úterý a tak na vaření moc času nebylo. Navíc ještě trval půst. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření proto mají něco jednoduchého, bandury s vopichem a marjánkou.
- 2 větší cibule
- 10 dkg sádla
- 1,5 kg brambor
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- vopich (libeček)
- majoránka
- sladká mletá paprika
- pepř
- sůl
- česnek
- kmín
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na poloviční dávce sádla dozlatova. Přidáme papriku, zpěníme ji a zalijeme vodou. Přidáme dvě hrsti nakrájeného vopichu. Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme je do základu, okořeníme kmínem, pepřem a utřeným česnekem a osolíme. Dusíme pod poklicí do poloměkka. Pak zahustíme světlou jíškou připravenou ze zbylého sádla a hladké mouky, rozmícháme a dovaříme doměkka. Nakonec přidáme drcenou majoránku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka