Bandory s houbama a vopichem

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se v dávných dobách zavařovaly houby. Budou se hodit třeba na bandury s houbama a vopichem.

Ingredience
  • 60 dkg brambor
  • 1 hrnek zavařených hub v soli
  • 1 velká cibule
  • 3 bobkové listy
  • 3 lžíce sádla
  • ¼ l mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ¼ l smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2-3 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce sušeného libečku
  • 3 vejce uvařená natvrdo

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme na kostky nakrájené brambory a společně s cibulí krátce osmahneme. Brambory osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a zalejeme půl litrem vody. V mléce rozkvedláme hladkou mouku a přes sítko přilejeme mléko s moukou k bramborám. Dobře rozmícháme, přihodíme houby a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor i hub. Pak přidáme smetanu, libeček, dochutíme cukrem a octem a necháme krátce přejít varem. Nakonec do hotového pokrmu vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Podáváme s chlebem.