Bandory s houbama a vopichem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se v dávných dobách zavařovaly houby. Budou se hodit třeba na bandury s houbama a vopichem.
- 60 dkg brambor
- 1 hrnek zavařených hub v soli
- 1 velká cibule
- 3 bobkové listy
- 3 lžíce sádla
- ¼ l mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ l smetany
- sůl
- mletý pepř
- 2-3 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce sušeného libečku
- 3 vejce uvařená natvrdo
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme na kostky nakrájené brambory a společně s cibulí krátce osmahneme. Brambory osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a zalejeme půl litrem vody. V mléce rozkvedláme hladkou mouku a přes sítko přilejeme mléko s moukou k bramborám. Dobře rozmícháme, přihodíme houby a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor i hub. Pak přidáme smetanu, libeček, dochutíme cukrem a octem a necháme krátce přejít varem. Nakonec do hotového pokrmu vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.