Bandory s houbama a vopichem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se v dávných dobách zavařovaly houby. Budou se hodit třeba na bandury s houbama a vopichem.
- 60 dkg brambor
- 1 hrnek zavařených hub v soli
- 1 velká cibule
- 3 bobkové listy
- 3 lžíce sádla
- ¼ l mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ l smetany
- sůl
- mletý pepř
- 2-3 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce sušeného libečku
- 3 vejce uvařená natvrdo
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme na kostky nakrájené brambory a společně s cibulí krátce osmahneme. Brambory osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a zalejeme půl litrem vody. V mléce rozkvedláme hladkou mouku a přes sítko přilejeme mléko s moukou k bramborám. Dobře rozmícháme, přihodíme houby a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor i hub. Pak přidáme smetanu, libeček, dochutíme cukrem a octem a necháme krátce přejít varem. Nakonec do hotového pokrmu vmícháme na kostičky nakrájená vejce. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.