Bandory s červenou řípou
V receptech našich babiček připomínáme nejen pozapomenuté recepty, ale i dobové potřeby hospodyněk. Tentokrát to bude srostlík a do něj navaříme bandory s červenou řípou.
- 40 dkg červené řepy
- 5 brambor
- 2 cibule
- 10 dkg slaniny
- 1 klobása
- 4 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- 2 lžíce mouky
- trochu sádla
Na trošce sádla opečeme na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Brambory a řepu nakrájíme na kostky, klobásku na kolečka, a přidáme na cibuli. Promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pod pokličkou uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme mouku, chvíli povaříme a odstavíme. Ochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.