Bandory na paprice
Kdo na Hromnice pracuje, toho hrom zabije, říkalo se v dobách našich babiček. Oběd ale připravit potřeba je, třeba bandory na paprice.
- 1 kg syrových brambor
- 1 ½ lžíce sádla nebo másla,
- 1 velká cibule
- sůl
- kmín
- 1 lžička sladké papriky
- 1/8 l čerstvé smetany
- 1 lžíce polohrubé mouky
- vývar
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku, promícháme, aby se zbarvila, a hned přidáme na plátky nakrájené brambory. Podlijeme vývarem, podle obliby přidáme špetku tlučeného kmínu, a dusíme téměř doměkka. Smetanu rozkvedláme s moukou a přilijeme k bramborám, společně dusíme asi 5 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...