Bandorový točenec z Vysocka
Bylinkou, kterou naše babičky rády používaly, je dobromysl. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s jejím původem i využitím při přípravě bandorového točence.
- ¾ kg oloupaných uvařených brambor
- 40 dkg uzeného masa
- 20 dkg hrubé mouky
- 5 dkg strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- dobromysl
- 1 cibule
- sádlo
- máslo
Uzené maso spolu s oloupanou cibulí umeleme na mlýnku na maso. Směs opečeme na sádle, zaprášíme dvěma lžícemi strouhanky a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce a sůl. Rychle vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučené utěrce vyválíme bramborové těsto na tloušťku asi ½ cm. Posypeme strouhankou, potřeme nádivkou, posypeme nasekanou dobromyslí, posolíme a pomocí utěrky zavineme jako závin. Čistou utěrku namočíme do studené vody, vyždímáme ji a polovinu utěrky potřeme sádlem nebo máslem. Závin položíme na mastnou polovinu utěrky a zabalíme. Konce a střed převážeme provázkem. Závin vložíme do většího množství vroucí osolené vody a vaříme asi 30 minut. Uvařený opatrně vyjmeme, opatrně nakrájíme. Podáváme s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka