Bandorový šišky se zelím a slaninou
Říjnové recepty, které opět připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, budou hodně využívat surovinu, které se v našem kraji dařilo – brambory. A začneme bramborovými šiškami se zelím a slaninou.
- 1 kg brambor
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 10 dkg slaniny
- 1 hrnek kysaného zelí
- sádlo
- hladkou mouku
- vejce
- strouhanka
- kmín
- sůl
Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše osmažíme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne.
Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší těsto, ze které tvoříme stejně velké šišky. Šišky obalíme v mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.