Bandorový šišky se zelím a slaninou

Říjnové recepty, které opět připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, budou hodně využívat surovinu, které se v našem kraji dařilo – brambory. A začneme bramborovými šiškami se zelím a slaninou.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 10 dkg slaniny
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • sádlo
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanka
  • kmín
  • sůl

Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše osmažíme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne.

Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší těsto, ze které tvoříme stejně velké šišky. Šišky obalíme v mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.