Bandorový kucmoch s vejci

Vladimíra Jakouběová pro nás má povídání o jednom z největších kuchyňských vynálezů, sporáku a na něm zkusíme uvařit bandorový kucmoch s vejci. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 2 dcl smetany
  • 3 dcl mléka
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • kmín
  • 4-6 vajec
  • 15 dkg hořčáku (domácí tvarohový pikantní sýr)
  • majoránka nebo sušený libeček
  • česnek dle chuti

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme okmínujeme a uvaříme doměkka. Z měkkých brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme. Po částech vmícháváme horké mléko se smetanou (množství záleží na druhu brambor) a vyšleháme hladkou kaši. Do kaše vmícháme hrst nastrouhaného sýra, rozmačkaný česnek a bylinky. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Kaši v pekáči urovnáme, lžící do ní vyhloubíme důlky a do každého rozklepneme jedno vejce a osolíme, a dáme zapéct.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.