Bandorová bába s mákem

V dobách našich babiček byl počátek roku pro hospodáře především obdobím pozorování počasí. Jaké pranostiky z jejich pozorování vznikly a jak připravit bandorovou bábu s mákem, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 2 brambory vařené ve slupce
  • 40 g droždí
  • 120 g cukru
  • vanilka
  • 20 g másla
  • ½ dcl mléka
  • 12 lžic polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 200 g máku
  • 4 dcl mléka
  • 1 hrnek drobenky

V mléce rozmícháme droždí, přidáme dvě lžíce mouky a lžíci cukru. Necháme vzejít kvásek. Brambory najemno nastrouháme. Do hotového kvásku rozklepneme dvě vajíčka, přidáme zbytek cukru, špetku soli, asi dvě lžíce rozpuštěného másla a brambory a pořádně zamícháme. Pak přidáme mouku a utvoříme vláčné těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou asi 45 minut kynout.

Mezitím uvaříme nádivku z cukru, máku a mléka.

Z vykynutého těsta vyválíme dvě placky o velikosti pekáčku. První dáme do vymazaného pekáčku, na placku dáme nádivku a navrch položíme druhou placku. Tu posypeme drobenkou. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny ve vyhřáté troubě.