Babiččiny recepty: Velikonoční beránek

Tradice pečení beránka, stará jen 150 let, byla spojena se zvykem, že na Velikonoce má být „něco od jehněte“. Pečený beránek nahradil skutečného beránka, který se pojídal na památku Krista, obětovaného jako nevinného.

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • 7 dkg cukru
  • 2 dkg droždí
  • 2 dcl mléka 
  • 3 žloutky
  • 5 dkg rozinek
  • vanilka
  • špetka soli
  • vejce

Z mléka, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek. Mouku, máslo, cukr, sůl a žloutky smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vtlačíme do formy ve tvaru beránka a dáme pozvolna péct. Po upečení pocukrujeme jemně tlučeným cukrem s vanilkou a dozdobíme kořením (oči) a červenou pentličkou.