Babiččiny recepty: Velikonoční beránek
Tradice pečení beránka, stará jen 150 let, byla spojena se zvykem, že na Velikonoce má být „něco od jehněte“. Pečený beránek nahradil skutečného beránka, který se pojídal na památku Krista, obětovaného jako nevinného.
- 40 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg másla
- 7 dkg cukru
- 2 dkg droždí
- 2 dcl mléka
- 3 žloutky
- 5 dkg rozinek
- vanilka
- špetka soli
- vejce
Z mléka, lžíce mouky a droždí zaděláme kvásek. Mouku, máslo, cukr, sůl a žloutky smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto vtlačíme do formy ve tvaru beránka a dáme pozvolna péct. Po upečení pocukrujeme jemně tlučeným cukrem s vanilkou a dozdobíme kořením (oči) a červenou pentličkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.