Babiččiny krupičné knedlíky

I když v dobách našich babiček nebyly časy tak uspěchané, před Vánoci měly také napilno.Na velké vyvařování nebyl čas. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jednoduchý recept na krupičné knedlíky a také co všechno musely hospodyně zvládnout.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Dej do mísy 2 koflíky krupice, spař ji koflíkem horkého mléka a míchej, až vychladne; pak přidej tři vejce rozkloktané s trochou mléka, ti krajíčky chleba na drobné kostky rozkrájené a osmažené, osol a dobře vše promíchej; potom omoč dlaň ve studené vodě, dělej z těsta kulaté knedlíky, zavař je do vařící vody, nech je půl hodiny vařit, pak je vyndej, roztrhni vidličkou, urovnej na mísu, posyp ustrouhanou žemlovou neb chlebovou kůrkou a polej rozpáleným novým máslem. Můžeš je též pouze omastiti usmaženou rozkrájenou cibulkou aneb na drobno rozkrájenou a usmaženou slaninou.