Babiččino cukroví: Vanilkové rohlíčky
Na přelomu 19. a 20. století prý na vánočním stole muselo být nejméně devět druhů cukroví. A všechno se peklo doma. Podle rodinných receptů a ve městech už také podle kuchařek. Do jedné z nich dnes nahlédne Vladimíra Jakouběová aby se s námi podělila o recept na vanilkové rohlíčky z roku 1905.
Vanilkové rohlíčky
24 dkg hladké mouky
20 dkg másla
12 dkg práškového cukru
1 lžíce cukru s naloženou vanilkou
11 dkg mandlí
vanilkový cukr na obalení – práškový s vanilkou
Všechny suroviny smícháme dohromady, máslo změklé, madle spařené, oloupané a najemno namleté. Vše velmi dobře prohněteme a zabalíme do chladu. Těsto necháme přes noc rozležet a po této době tvarujeme co nejkulatější rohlíčky, které pečeme v troubě s mírnou teplotou. Ještě teplé, sundáme z plechu a obalíme v cukru.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.