Babiččino cukroví: Vanilkové rohlíčky

7. prosinec 2020

Na přelomu 19. a 20. století prý na vánočním stole muselo být nejméně devět druhů cukroví. A všechno se peklo doma. Podle rodinných receptů a ve městech už také podle kuchařek. Do jedné z nich dnes nahlédne Vladimíra Jakouběová aby se s námi podělila o recept na vanilkové rohlíčky z roku 1905.

Vanilkové rohlíčky

24 dkg hladké mouky
20 dkg másla
12 dkg práškového cukru
1 lžíce cukru s naloženou vanilkou
11 dkg mandlí
vanilkový cukr na obalení – práškový s vanilkou

Všechny suroviny smícháme dohromady, máslo změklé, madle spařené, oloupané a najemno namleté. Vše velmi dobře prohněteme a zabalíme do chladu. Těsto necháme přes noc rozležet a po této době tvarujeme co nejkulatější rohlíčky, které pečeme v troubě s mírnou teplotou. Ještě teplé, sundáme z plechu a obalíme v cukru.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.