Babiččino cukroví: Vanilkové rohlíčky
Na přelomu 19. a 20. století prý na vánočním stole muselo být nejméně devět druhů cukroví. A všechno se peklo doma. Podle rodinných receptů a ve městech už také podle kuchařek. Do jedné z nich dnes nahlédne Vladimíra Jakouběová aby se s námi podělila o recept na vanilkové rohlíčky z roku 1905.
Vanilkové rohlíčky
24 dkg hladké mouky
20 dkg másla
12 dkg práškového cukru
1 lžíce cukru s naloženou vanilkou
11 dkg mandlí
vanilkový cukr na obalení – práškový s vanilkou
Všechny suroviny smícháme dohromady, máslo změklé, madle spařené, oloupané a najemno namleté. Vše velmi dobře prohněteme a zabalíme do chladu. Těsto necháme přes noc rozležet a po této době tvarujeme co nejkulatější rohlíčky, které pečeme v troubě s mírnou teplotou. Ještě teplé, sundáme z plechu a obalíme v cukru.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.