Vánoční recept: Hubník z Poniklé
V dobách našich babiček bylo touto dobou už naklizeno a napečeno co se dalo napéct předem a už se chystaly suroviny na přípravu vánočních jídel. Mezi nimi i sušené houby, protože na štědrovečerní stůl patřil i hubník.
Hubník z Poniklé
40 dkg žemlí
5 dkg sušených hub
5 dkg sádla
5 dkg škvarků
5 stroužků česneku
2 vejce
1/2 l mléka
lžíce soli
lžička majoránky
lžička mletého pepře
lžička tlučeného kmínu
tuk na vymaštění pekáče
Žemle namočíme do mléka a necháme změknout. Pokrájené namočené houby podusíme na sádle a necháme vychladnout. Do mísy k namočeným žemlím přidáme vejce, škvarky, mléko a podušené houby a okořeníme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Dobře promícháme, nalijeme na vymaštěný pekáč a dáme péct do trouby.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka