Vánoční recept: Hubník z Poniklé

22. prosinec 2020

V dobách našich babiček bylo touto dobou už naklizeno a napečeno co se dalo napéct předem a už se chystaly suroviny na přípravu vánočních jídel. Mezi nimi i sušené houby, protože na štědrovečerní stůl patřil i hubník.

Hubník z Poniklé

40 dkg žemlí
5 dkg sušených hub
5 dkg sádla
5 dkg škvarků
5 stroužků česneku
2 vejce
1/2 l mléka
lžíce soli
lžička majoránky
lžička mletého pepře
lžička tlučeného kmínu
tuk na vymaštění pekáče

Žemle namočíme do mléka a necháme změknout. Pokrájené namočené houby podusíme na sádle a necháme vychladnout. Do mísy k namočeným žemlím přidáme vejce, škvarky, mléko a podušené houby a okořeníme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Dobře promícháme, nalijeme na vymaštěný pekáč a dáme péct do trouby.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?