Novoroční recept: Čočka na slanině
S novým rokem byla v dobách dávno i nedávno minulých spojena řada magických praktik a rituálů. Vladimíra Jakouběová přidá novoroční recept na čočku na slanině.
Čočka na slanině
40 dkg čočky
12 dkg slaniny
mrkev
bobkový list
ocet
pepř
sůl
cibule
Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci.
Čočka a hrách na novoročním stole nesmí chybět. Tyto luštěniny mají schopnost zvětšovat objem, takže se jedly, aby byl v domě po celý rok dostatek peněz.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.