Babiččino cukroví: Pumprnikl

10. prosinec 2020

„Rozdrobený neb trochu snad připálené kousky uschovej, hodí se dobře k úpravě pumprniklu,“ říká se v Praktické kuchařce Marie Žantové z počátku 20. století. Občas se totiž každému něco nepovede...

Pumprnikl

Citace z dobové kuchařky:

Smíchej 56 dkg polámaných zbytků cukroví se 14 dkg cukrové moučky, přidej 21 dkg neloupaných jemně strouhaných mandlí, lžičku skořice, na špičku nože tlučeného hřebíčku, zadělej to na vále 3 vejci a přidej na špičku nože sody. Dobře vypracuj těsto, to na vále vyválej, a vykrajuj z něj úhledné tvary. Peč v teplejší troubě. Upečené pírkem potři rozvařenou zavařeninou. Pak rozvař v rendlíku vodu, když vře, vsyp do ní jemného cukru, a až nabudeš řídké kašičky, smáčej v ní čisté pírko a potírej jím po zavařenině. Nech usušit.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.