Babiččino cukroví: Pumprnikl
„Rozdrobený neb trochu snad připálené kousky uschovej, hodí se dobře k úpravě pumprniklu,“ říká se v Praktické kuchařce Marie Žantové z počátku 20. století. Občas se totiž každému něco nepovede...
Pumprnikl
Citace z dobové kuchařky:
Smíchej 56 dkg polámaných zbytků cukroví se 14 dkg cukrové moučky, přidej 21 dkg neloupaných jemně strouhaných mandlí, lžičku skořice, na špičku nože tlučeného hřebíčku, zadělej to na vále 3 vejci a přidej na špičku nože sody. Dobře vypracuj těsto, to na vále vyválej, a vykrajuj z něj úhledné tvary. Peč v teplejší troubě. Upečené pírkem potři rozvařenou zavařeninou. Pak rozvař v rendlíku vodu, když vře, vsyp do ní jemného cukru, a až nabudeš řídké kašičky, smáčej v ní čisté pírko a potírej jím po zavařenině. Nech usušit.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.