Babiččina štola s marcipánem

Zavítáme do pohraničí, kde nevařilo a nepeklo jen podle českých, ale i podle německých receptů. A přidáme jeden ne štolu s marcipánem.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg droždí
  • ½ l mléka
  • 1 lžičku vanilkové dřeně
  • několik kapek mandlového oleje
  • špetku drceného muškátového oříšku a hřebíčku
  • 40 dkg másla
  • 11 dkg vyloupaných a nasekaných mandlí
  • 20 dkg rozinek
  • 20 dkg korintek
  • 25 dkg nasekané pomerančové a citronové kůry
  • 45 dkg surového marcipánu
  • máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, koření, vanilkovou dřeň a mandlový olej a smícháme. Přilijeme máslo i kvásek a prohněteme. Těsto vyklopíme na vál a dlouho a důkladně ho zpracováváme. Když je hladké a nelepí, přidáme nasekané mandle, sušené ovoce i kůru a znovu propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 2 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (budeme mít dvě štoly). První část prohněteme na válu a rozválíme na silný plát. Také polovinu množství marcipánu prohněteme a vytvarujeme váleček. Položíme jej doprostřed plátu těsta, které zhruba v jedné třetině překlopíme. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta a marcipánu.

Upečeme v mírně vyhřáté troubě, horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.