Babiččina štola s marcipánem
Zavítáme do pohraničí, kde nevařilo a nepeklo jen podle českých, ale i podle německých receptů. A přidáme jeden ne štolu s marcipánem.
- 1 kg hladké mouky
- 20 dkg cukru
- 5 dkg droždí
- ½ l mléka
- 1 lžičku vanilkové dřeně
- několik kapek mandlového oleje
- špetku drceného muškátového oříšku a hřebíčku
- 40 dkg másla
- 11 dkg vyloupaných a nasekaných mandlí
- 20 dkg rozinek
- 20 dkg korintek
- 25 dkg nasekané pomerančové a citronové kůry
- 45 dkg surového marcipánu
- máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, koření, vanilkovou dřeň a mandlový olej a smícháme. Přilijeme máslo i kvásek a prohněteme. Těsto vyklopíme na vál a dlouho a důkladně ho zpracováváme. Když je hladké a nelepí, přidáme nasekané mandle, sušené ovoce i kůru a znovu propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 2 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (budeme mít dvě štoly). První část prohněteme na válu a rozválíme na silný plát. Také polovinu množství marcipánu prohněteme a vytvarujeme váleček. Položíme jej doprostřed plátu těsta, které zhruba v jedné třetině překlopíme. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta a marcipánu.
Upečeme v mírně vyhřáté troubě, horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka