Babiččina Štědrovnice podle receptu z Krčkovic
Pro další z receptů našich babiček se vydáme do Krčkovic v Českém ráji. Nejen tam se v tento čas začínalo s pečením vánoček. Nejen recept, ale i povídání o jejich významu se sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou natočil redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 kg hladké mouky
- 20 dkg tlučeného cukru
- ¼ kg másla
- 8 dkg droždí
- ¼ l mléka
- 2 vejce
- cukr s vanilkou
- špetka anýzu
- špetka zázvoru
- lžička soli
- rozinky
- mandle
- vejce na potření
Zaděláme kvásek z mléka, droždí a trochu cukru. Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, vejce a změklé máslo to vše pořádně propracujeme. Přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, do těsta přidáme rozinky a nasekané mandle. Těsto necháme kynout 3 hodiny.
Když těsto vykyne, rozdělíme ho na 9 dílů, které vyválíme a spleteme z nich obvyklým způsobem 4–3–2 dvě vánočky, které položíme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
Vánočku posypeme nasekanými mandlemi a zapíchneme do ní špejle, aby držela, necháme ji v tomto stavu ještě 15 minut odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Po 20 ti minutách zmírníme teplotu a pečeme dalších 25 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.