Babiččina Štědrovnice podle receptu z Krčkovic

Pro další z receptů našich babiček se vydáme do Krčkovic v Českém ráji. Nejen tam se v tento čas začínalo s pečením vánoček. Nejen recept, ale i povídání o jejich významu se sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou natočil redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 20 dkg tlučeného cukru
  • ¼ kg másla
  • 8 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • cukr s vanilkou
  • špetka anýzu
  • špetka zázvoru
  • lžička soli
  • rozinky
  • mandle
  • vejce na potření

Zaděláme kvásek z mléka, droždí a trochu cukru. Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, vejce a změklé máslo to vše pořádně propracujeme. Přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, do těsta přidáme rozinky a nasekané mandle. Těsto necháme kynout 3 hodiny.

Když těsto vykyne, rozdělíme ho na 9 dílů, které vyválíme a spleteme z nich obvyklým způsobem 4–3–2 dvě vánočky, které položíme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
Vánočku posypeme nasekanými mandlemi a zapíchneme do ní špejle, aby držela, necháme ji v tomto stavu ještě 15 minut odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Po 20 ti minutách zmírníme teplotu a pečeme dalších 25 minut.