Babiččina rosolka z bejlí

V receptech našich babiček si připomeneme výrobu rosolky, likéru, který si hospodyně vyráběly sami doma, a připíjelo se s ním třeba na konec masopustu. Recepty našich babiček připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 2 hrsti mátových listů (čerstvé z truhlíku, nebo sušené)
  • 10 g semínek koriandru
  • 1 l pálenky
  • 1 l vody
  • ½ kg cukru

Mátu opláchneme, nasekáme nadrobno a dáme do láhve. Přidáme koriandr, zalijeme pálenkou a necháme vyluhovat 2 až 3 týdny při pokojové teplotě. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme ½ kg cukru svařeného s vodou. Vychladlý cukerný roztok smícháme s mátovým výluhem. Likér v lahvích necháme ještě několik týdnů uležet.