Babiččina masopustní tlačenka

Mezi zabijačkové dobroty, které patří k masopustu, určitě náleží tlačenka a kromě receptu na její přípravu se dozvíme i něco o proměnách masopustu.

Ingredience
  • 3 vepřové nožičky
  • 2 vepřová kolena
  • 2 vepřové ledvinky
  • 1/2 vepřové hlavy
  • 1/2 kg vepřové plece
  • vepřové srdce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • bobkový list
  • nové koření
  • sáčky na tlačenku

Nožičky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistíme, a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme tak dlouho, až jde maso od kosti. Uvařené maso necháme vystydnout. Pak nakrájíme na kousky. Kůže z kolen umeleme spolu s česnekem (asi 2 hlavičky) a přidáme k nakrájenému masu. Na 3 kg masa přidáme hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Maso zalijeme vývarem, promícháme, naplníme do sáčků na tlačenku a dáme chladit.