Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
- 1 díl jahod
- 1 díl rebarbory
- 1 díl cukru
- 1 díl karotky
Omytou a oloupanou rebarboru nakrájíme na kousky, spaříme horkou vodou a povaříme ve smaltovaném hrnci, až se rebarbora začne rozpadávat. Přebrané a omyté jahody rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme, smícháme s rebarborou a mrkví, kterou jsme nastrouhali na hrubém struhadle a udusili doměkka, prolisujeme přes síto do hrnce přidáme cukr a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud marmeláda nezačne rosolovat. Horkou marmeládu plníme do sklenic, zakápneme pálenkou, ovážeme papírem a necháme vystydnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.