Babiččina fazolačka s nudlemi

V adventních receptech našich babiček si připomínáme nejen, co se vařilo či peklo, ale také tradice s adventem spojené. Tentokrát se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního dozvíme co to jsou roráty a jak se vaří fazolačka s nudlema.

Ingredience
  • 300 g bílých fazolí
  • 1 mrkev, 1 petržel, 0,5 menšího celeru
  • 1 cibule
  • 80 g sádla
  • 80 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme v téže vodě doměkka, společně s mrkví, petrželí a celerem nakrájenými na kostičky. Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli do zesklovatění, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku. Když jsou fazole měkké, přidáme jíšku, dobře rozmícháme a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Ingredience
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 150 g hrubé mouky

Nudle: z mouky, vejce a vody vypracujeme rukama tuhé těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme natenko, posypeme moukou a smotáme do ruličky. Ostrým nožem nakrájíme nudle. V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme a vložíme do ní roztřepané nudle. Uvaříme doměkka. Měkké nudle scedíme a přidáme do hotové polévky.